Viking Blog

Getting Things Done: 5 tips voor meer productiviteit

Getting Things Done: 5 tips voor meer productiviteit

Of je nu administratief medewerker of een CEO bent, we worden allemaal elke dag overspoeld door informatie, mailtjes, taken en verzoeken. Veel ervan zijn dingen die simpelweg moeten gebeuren of gewoon interessant zijn, maar door de hoeveelheid ervan is het vaak moeilijk de relevantie in te schatten en de prioriteit te bepalen. Getting Things Done is een methode om daar effectiever mee om te gaan, waarvan we hier alvast vijf handige tips uitlichten.

groepsgevoel-verbetert-productiviteit-werknemers

1. De 2-minutenregel

Deze stelt dat je je bij alles wat binnenkomt af moet vragen of er aan taak aan gekoppeld is die je binnen 2 minuten kunt doen. Is dat het geval, doe het dan gelijk zodat dit soort kleinigheden niet in je achterhoofd blijven hangen en zo stress opleveren omdat constant het idee hebt dat je nog iets moet doen. Duurt iets langer dan 2 minuten, koppel er dan gelijk een moment aan waarop je de taak af zult gaan handelen.

 

2. Ga morgenochtend verder

Dat klinkt als uitstelgedrag, maar dat ene rapport waar je ’s avonds laat nog even aan werkt wordt veel beter wanneer je het de volgende ochtend na een gezonde nachtrust doet. Zorg dus voor voldoende slaap en sta eventueel een uur eerder op om in alle rust je werk af te maken. Het resultaat zal het waard zijn!

 

3. 10+ 2 x 5

Dit rekensommetje laat zien hoe je je werkuren het meest efficiënt indeelt: werk 10 minuten aaneen, gun jezelf 2 minuten pauze om wat drinken te pakken en herhaal dit vijf keer per uur, zodat je precies op 60 minuten uitkomt. Probeer het maar eens met een wekker erbij, je zult merken dat je zo veel effectiever kunt werken.

 

4. Begin met die zure appel

Vervelende taken die we uitstellen zorg voor onrust en stress en zorgen er zo voor dat onze andere werkzaamheden minder goed gedaan worden. Begin je dag daarom met de meest vervelende taak die op je ligt te wachten, de dag zal daarna alleen maar beter worden.

 

5. Vertrouw niet op je geheugen

We overschatten ons geheugen nogal en dat leidt regelmatig tot vergeten telefoontjes of andere zaken die over het hoofd worden gezien. Bovendien levert het onrust op wanneer je weet dat je nog iets moet doen maar er op dit moment geen tijd voor hebt. Met een leeg hoofd werk je scherper, dus creëer een systeem waarin je al dit soort reminders extern opslaat, al is het maar een papiertje of een to-do-lijstje.

 

gtd_coverMet deze vijf tips kun je al een mooi begin maken om effectiever te werken, maar Getting Things Done is eigenlijk een complete levensstijl op zich. Wil je je die eigen maken, dan is het boek Getting Things Done van David Allen een absolute aanrader!

Tags:,
productivity
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn