Viking Blog

En jij denkt dat je alles over koffie weet?

En jij denkt dat je alles over koffie weet?

Natuurlijk, je drinkt iedere dag lekker mee om de gemiddelde koffieconsumptie in Nederland (150L pp) op peil te houden. Immers, er zijn weinig andere landen die ons onder de tafel drinken. Ja, misschien de Scandinaviërs, maar daar blijft het toch wel bij.

koffiebonen close-up

Als connaisseur weet je alles over Arabica en Robusta. En kan je uitstekend je weg vinden in het landschap van de espresso, ristretto, macchiato, etc. Maar bij Viking denken we dat er nog een aantal koffiefeiten zijn, waar je helemaal niets van af weet en waar je koffieleutend Nederland tijdens een avondje uit nog goed mee kan verrassen.

1.     Er is veel, heel veel water voor koffie nodig…

Let’s face it, wist jij dat er gemiddeld zo’n 140 liter water nodig is om één kop koffie te maken?!! En dat we over de hele wereld dagelijks bijna 1.6 miljard kopjes koffie drinken? Reken maar uit…

2.     Waar komt die koffie nou toch vandaan?

Ethiopische schapenherders waren de eersten die zich realiseerden wat voor effect koffie heeft op het energieniveau, nadat hun geiten begonnen te ‘’dansen’’ na het eten van koffiebessen. Rond A.D. 1000 namen Arabische handelaren koffiebonen mee naar huis vanuit Afrika. Ze begonnen de bonen te koken en noemden de drank: qahwa. Dit betekent letterlijk “dat wat slaap tegenhoudt.”
In Turkije noemde men het ‘’kahveh’’ wat de Nederlanders in ‘’koffie’’ veranderden en werd overgenomen door de Britten als ‘’coffee’’.

3.     Oh, en decaf is trouwens gewoon koffie hoor!

Heb je koffie fanatieken al weleens horen zeggen dat decafé geen echte koffie is? Nou, als weerwoord kan je dan misschien even verwijzen naar Coffea charrieriana (of Charrier koffie). ’s Werelds enige natuurlijke cafeïnevrije koffieboon die gevonden kan worden in Kameroen. Ja laat ze dan allemaal hun smartphones tevoorschijn halen om te leren dat deze boon pas recentelijk (in 2008) is toegevoegd als nieuwe soort.

4.     Koffie klysma iemand?

De Engelse Prince Charles is er fan van. En DIY Koffie klysma kitszijn gewoon op Amazon te koop! Wat denk jij van koffie via je billen?

5.     Koffie of cola?

De medium of large (500 ml) Starbucks koffie bevat dezelfde hoeveelheid cafeïne als de inhoud van 9.5 blikjes cola.

6.     De duurste koffieproducten

De duurste koffie ter wereld is ‘’Kopi Luwak’’ uit Indonesië en wordt ook wel ‘’civet koffie’’ genoemd. Deze koffie is gemaakt van koffiebonen die worden gegeten, deels verteerd en dan vervolgens weer uitgespuwd door de Aziatische ‘’civet’’ kat. Deze bonen worden voor meer dan $600 per pond verkocht of $50 per kopje. Ook het kopje koffie gemaakt van olifantenmest, ook wel bekend als de ‘’Black Ivory koffie’’, kost zo’n $50 per kopje. Zou jij het drinken?

7.     Meest verhandelde producten ter wereld

Na olie is koffie het product dat het meeste verhandeld wordt (in termen van waarde).

8.     Effecten op de gezondheid

Onderzoek wijst aan dat regelmatig koffiedrinken het risico op Alzheimer’s, dementia, Parkinson, hartziekte en type 2 diabetes vermindert. Ander onderzoek toont juist weer dat koffie de kans op hartziekte en anemie verhoogt. En ook dat specifiek mannen die meer dan zes kopjes koffie per dag drinken gemiddeld 20% meer kans hebben op prostaatkanker. Word jij er wijs uit?

9.     Want alles is giftig

Alles is op een gegeven moment dodelijk. Meer dan zes liter water per dag of 13 shots alcohol per dag. In het geval van koffie zal je 118 kopjes (1 kopje = 240ml) achterover moeten drukken voordat het dodelijk is.

10.Iemand kwam aardig dichtbij

Er is een mythe op het internet die zegt dat een koffieliefhebber ooit 82 koppen koffie consumeerde in zeven opeenvolgende uren. Als ik jou was zou ik het hierbij laten en dit niet proberen te toppen. Want bij de 118 kopjes genoemd bij punt 9 gaat 50% van de populatie dood. Het zou dus maar zo kunnen zijn, dat jouw koffie tolerantie een stuk lager ligt dan dit gemiddelde!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn