Viking Blog

Effectief Netwerken. Hoe doe je dat eigenlijk?

Effectief Netwerken. Hoe doe je dat eigenlijk?

Netwerken. Bij de één zit het in het bloed, de ander vindt het verschrikkelijk. Maar dat het belangrijk is in het bedrijfsleven staat vast. In welke branche je ook werkt, connecties met de juiste personen kunnen je altijd ten goede komen. Zeker met social media zijn er mogelijkheden te over en gaat alles sneller dan ooit tevoren. Maar hoe bouw je een netwerk op? Waar begin je? Hoe onderhoud je contact met je relaties? Bel je ze voor hun verjaardag, of is dat ongepast? We spreken met Véronique Hoex van Expert Academy. Véronique is gespecialiseerd op dit gebied en beantwoordt onze vragen.

Veronique Hoex

Wat zijn eigenlijk de voordelen van een goed netwerk?
Een goed netwerk werkt voor jou! Veel mensen krijgen bijvoorbeeld hun baan door het “via via kanaal”.  Deze “via via” is hoe je aan mogelijkheden, jobaanbiedingen of klanten komt, soms nog voor deze ergens online verschijnen. Jouw netwerk maakt de connectie tussen jou en het nieuws dat ze net vernamen om zo jou met deze mogelijkheid of kans te linken. Als ze dan ook nog naar hun telefoon grijpen of je het heugelijke nieuws doorgeven, dan werkt jouw netwerk voor jou!

Hoe bouw ik een netwerk op?
Hoe vroeger je start, hoe groter en meer gefundeerd je netwerk! Je netwerk opbouwen is vooral een kwestie van echte contacten maken, echte interesse tonen en ook jouw hulp aanbieden aan anderen. Je netwerk start met je buurman, je collega of een goede vriend of vriendin. Zodra je contact hebt, is het handig dat je netwerk weet waar jij voor staat. In de daaropvolgende stap kan je je netwerk verder uitbouwen op professioneel vlak. Wie wil je kennen? Maar het gaat om meerwaarde van beide kanten. Wat kun jij de personen bieden die jij wilt kennen?

Hoe maak ik dat eerste contact?
Gewoon. Alsjeblieft “gewoon”.  Je maakt oogcontact, maakt een praatje en pas wanneer je voelt dat er oprechte interesse is, kan je je boodschap van wie jij bent en wat je doet of zoekt meegeven. Vergeet ook niet te vragen wie hij/zij is, en toon onvervalste interesse!

Hoe onderhoud ik mijn netwerk?
Het gaat er om ook hen niet te vergeten. Bouw aan je gunfactor! Mensen gaan pas over tot actie om jou te helpen op het moment dat ze het je gunnen.

Mogelijke acties:

  • Hoe kan jij iemand aan een nieuwe klant helpen, een adres van een loodgieter doorgeven of verder helpen in zijn of haar ambities?
  • Toon dat je het vorige gesprek nog kan herinneren door ergens aan te refereren.
  • Wens die persoon een gelukkige verjaardag.

Het gaat er om dat de connectie blijvend is en dat je regelmatig laat zien dat je oprecht interesse hebt. Maar ook dat jij de expertise hebt in wat je doet.Gebruik ook LinkedIn en Facebook als ambassadeur voor jouw persoonlijk merk.

Zijn er netwerketiquette waar ik vanaf moet weten?
Jazeker. Wees dankbaar wanneer anderen iets voor je doen; al heb je een baan of klant niet gekregen, wees dankbaar voor de introductie.  Verder vind ik vragen voordat je iets geeft persoonlijk ‘not done’. En natuurlijk is het handig als jij altijd iets te bieden hebt; een glimlach, een goed contact, of een kans voor de ander.

Heb je nog andere tips om effectief en succesvol te netwerken?
Netwerken gaat niet om veel mensen kennen! Het gaat er om of zij bij mogelijkheden en kansen aan jou denken en het je gunnen! Besef dus welke boodschap over jezelf je absoluut wil meegeven! Hoe wil je dat mensen jou introduceren? Gebruik hiervoor maximum vijf kernwoorden.

Je netwerk werkt als er aan 3 zaken voldaan is:

  1. Je connecties moeten het je gunnen.
  2. Ze hebben er vertrouwen in dat jij de juiste persoon bent.
  3. Ze leggen de associatie met mogelijkheden en jou (Personal Branding).

Netwerken is als een net dat je voor jou en met jou laat werken.
Beleef er plezier aan!

Nog meer weten over netwerken? Véronique geeft ook trainingen!

Veronique Hoex Een goed netwerk werkt voor jou!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn