Viking Blog

Een management buy-out: wat is het en hoe werkt het?

Een management buy-out: wat is het en hoe werkt het?

Je hebt de afgelopen jaren een mooie groei doorgemaakt binnen je bedrijf en zit ondertussen als manager, bedrijfsleider of andere leidinggevende eigenlijk tegen het plafond van je mogelijkheden. Je kent het bedrijf en de markt van binnen en van buiten en als je naar boven kijk zit daar eigenlijk alleen nog de eigenaar. Verdere stappen maken bij een ander bedrijf is misschien nog een optie, maar eigenlijk ligt je hart bij je huidige werk. Een management buy-out kan in zo’n geval een interessante oplossing zijn.

 

Wat is een management buy-out?

Zoals de term al aangeeft wordt bij een management buy-out de huidige leiding uitgekocht door een werknemer. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde komen wanneer een divisie binnen een groter bedrijf risico loopt om te worden afgestoten of gesloten vanwege tegenvallende resultaten. Een werknemer met de juiste visie en inzet kan vaak het verschil maken en dus een goed scenario bieden voor een management buy-out.

Als manager zie je zo’n moment vaak al aankomen, bijvoorbeeld na een vacaturestop of aanhoudend rode cijfers. Zie jij nog wel toekomst in de bedrijfsonderdeel, laat je ambities dan gerust eens doorschemeren bij de top. Door een management buy-out tijdig in gang te zetten kun je vaak nog veel redden en zo een ondergeschikt bedrijfsonderdeel omzetten naar een gezonde onderneming.

 

Hoe financier ik een management buy-out?

Je hebt in je huidige functie misschien een aardig salaris, maar daar heb je natuurlijk nooit genoeg van kunnen sparen om een management buy-out mee te financieren. Banken en investeerders zijn gelukkig vaak wel geïnteresseerd om hieraan mee te werken, mits zij natuurlijk ook brood in de onderneming zien. Het feit dat jij het bedrijf als geen ander kent en al jarenlang inzet en toewijding hebt getoond, geeft je een enorm voordeel.

Mochten je kansen er goed uitzien en gaat er daadwerkelijk onderhandeld worden, dan is het verstandig om hiervoor een externe adviseur in te schakelen. Je hebt met je vorige baas natuurlijk een goede band opgebouwd, maar dat betekent niet altijd dat dit ook een goede basis voor de onderhandelingen is. Dat blijft een puur zakelijke aangelegenheid en een onafhankelijk adviseur kan een goede manier zijn om jullie relatie ook na de management buy-out goed te houden.

 

bedrijf_kopen

Tags:,
buy-out Een ander bedrijf is misschien nog een optie, maar eigenlijk ligt je hart bij je huidige werk
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn