Viking Blog

Is delen het nieuwe hebben?

Is delen het nieuwe hebben?

Als er iets goed is geweest aan de financiële crisis van de afgelopen jaren, dan is het wel het feit dat we eens kritisch naar onze inkomsten, uitgaven en bezittingen hebben gekeken. Aan de ene kant om op korte termijn te kunnen besparen, maar anderzijds ook om in de toekomst financieel gezond en onafhankelijk te blijven. Een van de verschijnselen die daardoor opleefde is de zogenaamde deeleconomie.

Wat is de deeleconomie?

Waar de trend tot voor kort vooral was om zoveel mogelijk zelf te bezitten, wordt er in de deeleconomie gekeken of dat niet slimmer kan. Als je gaat klussen kun je voor een boormachine bijvoorbeeld naar de Gamma rijden om deze te kopen, maar hoe efficiënt is die aankoop als het apparaat vervolgens jaren in de kast ligt? Het lenen van een boormachine ligt in zo’n geval veel meer voor de hand en dat is eigenlijk de essentie van de deeleconomie in zijn simpelste vorm.

Delen via internet

airbnbOpvallend is dat de deeleconomie zich vooral lijkt te uiten in de vorm van hippe start-ups die het mogelijk maken om via het internet van alles en nog wat van elkaar te gebruiken. Die boormachine waar we het net over hadden kun je bijvoorbeeld lenen bij Peerby en via Airbnb kun je een duur hotel eenvoudig verruilen voor een betaalbaar appartement van een lokale bewoner. Ook een auto hoef je niet meer zelf te kopen, via SnappCar ga je eenvoudig een dagje met die van iemand anders op pad.

We doen het zelf wel!

De deeleconomie lijkt naast financiële noodzaak ook vooral te ontstaan uit een gevoel dat de meeste producten en diensten die deuber_logo
markt aanbiedt, niet goed aansluiten op de wensen van consumenten. Zo ontstaan er kleine deelinitiatieven, die in het geval van de hiervoor genoemde bedrijven uit kunnen groeien tot grote organisaties waar flinke bedragen in omgaan. Regelmatig worden daarbij de grenzen van de wet opgezocht, zoals bij de particuliere taxidienst Uber, maar vaak wordt daardoor vaak juist ook duidelijk dat die wet aan vernieuwing toe is. Een interessante ontwikkeling, waar we de komende jaren ongetwijfeld nog veel moois van gaan zien.

Tags:, , ,
Lifeissharing maar hoe efficiënt is die aankoop als het apparaat vervolgens jaren in de kast ligt?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn