Viking Blog

De mythes van het arbeidscontract ontkracht

De mythes van het arbeidscontract ontkracht

shutterstock_694253248 (1)Je hebt de perfecte sollicitatiebrief geschreven? Check! Je hebt het assessment center overleefd? Check! Je was de beste kandidaat tijdens de interviewrondes? Check! Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan in de pocket. Maar voordat je de champagnefles kunt openen, is daar nog een laatste horde. Het arbeidscontract. Om te zorgen dat jij het beste uit je arbeidsvoorwaarden haalt, verklappen wij vandaag waar je op moet letten bij een arbeidscontract en ontkrachten wij een aantal hardnekkige mythes.

Lees het contract goed door

Zelfs als je al meerdere arbeidscontracten hebt ondertekend, is het altijd de moeite waard om het nieuwe contract in detail door te lezen. Doe je dit niet, kun je belangrijke details over het hoofd zien die later kunnen leiden tot misverstanden en wrijving tussen jou en je werkgever. Als je niet zeker weet wat een bepaalde clausule in het contract betekent, is het verstandig een vertrouwenspersoon te vragen om je te helpen. Het is ook goed om te weten dat je als werknemer altijd je wensen voor een verandering in de overeenkomst mag uiten, mits dit op een vriendelijke en respectvolle manier gebeurd.

Tip: mocht je er echt niet uitkomen, biedt Het Juridisch Loket gratis juridisch advies bij arbeidsovereenkomsten.

Afkoelperiode

Een goede tip is om het contract in alle rust en zonder druk door te nemen. Het is volkomen in orde om je tijd te nemen, voordat je het contract ondertekent. Er is een ongeschreven regel om een arbeidscontract binnen een week te ondertekenen, maar het is altijd beleefd om de toekomstige baas te vragen hoelang je de tijd kunt nemen, voordat je een pen erbij pakt.

Inhoud – dit moet er in een arbeidscontract staan

Een arbeidsovereenkomst informeert de werknemer over zijn rechten en plichten, evenals die van de werkgever. Daarom is zo’n contract meestal meerdere pagina’s lang. Maar er bestaat een minimale inhoud die het raamwerk vormt voor de toekomstige arbeidsrelatie voor beide partijen. Enkele van de belangrijkste punten die sowieso in het contract moeten staan zijn:

 • Functie en activiteiten van de werknemer
 • Werktijden en overurenregeling
 • Salaris
 • De arbeidsplaats(en)
 • Opzegtermijn of beëindigingsdatum van tijdelijk contract
 • Lengte van eventuele proeftijd
 • Aantal vakantiedagen
 • Naam en adres van de werkgever en de werknemer

Meer informatie over de minimale inhoud van een arbeidsovereenkomst is te vinden op de website van de rijksoverheid.

shutterstock_532207864

Mythes uit de arbeidswereld

Ook als je al geruime tijd in vaste dienst zit, is het goed om te weten wat je rechten en plichten tegenover je werkgever zijn. Er gaan nog steeds hardnekkige mythes rond onder werknemers omtrent het arbeidscontract, wat in sommige gevallen tot vervelende struikelblokken kan leiden. Wij hebben de meest voorkomende mythen even op een rijtje gezet:

 1. Als je ziek bent, kan je niet ontslagen worden

Als je ziek bent, mag je wel degelijk ontslagen worden. Echter mag dit niet zomaar en mag de ziekte niet de reden van ontslag zijn, tenzij je heel vaak ziek bent en dit nadelige gevolgen voor het bedrijf heeft. Tijdens ziekte heb je wel ontslagbescherming, dus een werkgever kan je bij ziekte alleen op staande voet ontslaan, door een verslagvergunning aan te vragen of door naar de kantonrechter te stappen. Bij een griepje hoef je, je dus geen zorgen te maken!

 1. Je manager bepaalt je vakantie

Een werkgever mag je vakantieaanvraag niet zomaar weigeren. Alleen bij gewichtige redenen kan je manager bepalen over de opname van je vakantiedagen. Denk hierbij aan een situatie waarin alle werknemers in je team tegelijk op vakantie willen. Alleen als een werkgever je schriftelijk op de hoogte stelt van geweigerde vakantieaanvraag, is deze weigering geldig. Je manager mag dus niet zomaar ‘nee’ zeggen bij de aanvraag van vakantiedagen!

 1. Je mag overuren niet weigeren

In sommige contracten staat vastgelegd dat je overuren niet mag weigeren, mist de overuren niet op vaste basis plaatsvinden. Maar toch mag je overuren wel weigeren in overleg met je manager, als je hier een goede reden voor hebt! Als je bijvoorbeeld kinderen hebt om op te halen, hoef je niet de oppas te bellen zodat jij langer door kunt werken. Let wel dat als je tijdens drukke periodes altijd ‘een goede reden’ hebt om overuren te weigeren en je niet flexibel opstelt, dit alsnog tot ontslag kan leiden.

Wil jij nog een mythe over het arbeidscontract met ons delen? Laat het ons weten op Twitter via @Viking_NL.

shutterstock_694253248 (1)
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn