Viking Blog

De beste sollicitatietips om je droombaan te krijgen

De beste sollicitatietips om je droombaan te krijgen

Er zijn een aantal punten belangrijk om in acht te nemen wanneer we naar een sollicitatiegesprek gaan. Er zijn een aantal do’s en don’ts die de moeite waard zijn in gedachten te houden zodat je een goede eerste indruk maakt.

 Wees goed voorbereid

Zorgen dat je alles gereed hebt voor je gesprek is één van de belangrijkste punten, gezien het je op een aantal andere vlakken ook zal helpen. Stel je voor dat je iets bent vergeten wanneer je bij je sollicitatiegesprek aankomt; dit geeft een slechte eerste indruk en kan je ook erg nerveus maken. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent en dat je alles gedaan hebt wat je kan doen voordat het gesprek begint.

Sollicitatiegesprek afwachten

Wees er klaar voor

Zorg dat je alles klaar hebt de dag voor je sollicitatiegesprek. Probeer zo relaxed mogelijk te zijn voor het gesprek, zodat je kunt focussen op de vragen.

Hier zijn een aantal dingen die je zeker klaar moet hebben voor het gesprek:

- Je kleding (we zullen hier later in dit artikel op ingaan)

- Een goede pen (controleer of de pen schrijft!) en een notitieboekje

- Een geprinte versie van je CV en begeleidende sollicitatiebrief en alle documenten en e-mails die je eerder hebt ontvangen

- Een portfolio van je vorige werk dat je vaardigheden goed naar voren brengt

- Legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Een portfolio is niet altijd nodig, vooral niet als dit je eerste baan wordt, maar het kan een goed middel zijn om je vaardigheden te laten zien. Het hoeft ook niet altijd gerelateerd te zijn aan de baan waar je voor solliciteert. Werkgevers horen graag over je ervaringen in vorige banen, zolang dit werk vaardigheden aantoont die gerelateerd zijn aan de vaardigheden die nodig zijn voor de vacature.

Doe onderzoek

Het is tevens belangrijk om grondig onderzoek te doen naar het bedrijf. De persoon met wie je het gesprek hebt,  zal je naar alle waarschijnlijkheid vragen wat je al weet over het bedrijf en de industrie. Als je kunt demonstreren dat je er al veel over weet laat dit zien dat je geïnteresseerd bent en graag meer wilt leren. Verder zullen er door het onderzoek vragen ontstaandie je tijdens het sollicitatiegesprek kunt stellen, wat tevens jouw interesse in de baan naar voren laat komen.

Plan je reis

Ook is het goed om van te voren te weten waar het sollicitatiegesprek plaats zal vinden en hoe je daar precies moet komen. Op tijd komen is een must, gezien het een goede eerste indruk geeft. Probeer tenminste tien minuten te vroeg aan te komen, zodat je nog even tot rust kunt komen en je op het gesprek kunt focussen.

Zie er tiptop uit

Kleding sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen worden beïnvloed door een representatief uiterlijk. In een aantal industrieën is het niet meer zo belangrijk om formeel gekleed te zijn, maar bij twijfel kan het nooit kwaad.

Voor mannen betekent dit vaak een pak, goed gepoetste schoenen, een gestreken overhemd en een mooie stropdas.

Voor vrouwen betekent dit een gestreken blouse met een pantalon of rok, of als alternatief kan de vrouw ook een jurk dragen met daarop een blazertje.

Wees zelfverzekerd

Je zelfverzekerd voelen tijdens een interview kan heel moeilijk zijn, vooral als je nerveus bent. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen (afgezien van goed voorbereid te zijn!) om je meer zelfverzekerd te voelen en vooral om je meer zelfverzekerd te laten overkomen.

Je hoofd omhoog houden, lachen en oogcontact maken zijn goede manieren om zelfverzekerd over te komen en je uiteindelijk ook daadwerkelijk zelfverzekerd te voelen.

Soms helpt het om diep in en uit te ademen voordat je naar het gesprek gaat. Dit kan een kalmerend effect hebben als je te nerveus bent.

Wees niet bang om tijdens het interview zelf een aantal seconden na te denken voordat je een vraag beantwoord. Een weloverwogen antwoord is veel indrukwekkender dan een onsamenhangende reactie.

Wees positief

Een sollicitatiegesprek is belangrijk en kan een nieuw hoofdstuk in je leven betekenen, dus het is begrijpelijk dat je hier nerveus voor bent. Onthoud wel dat een sollicitatiegesprek een goede ervaring is om je zelfverzekerdheid een boost te geven, ook als je de baan uiteindelijk niet aangeboden krijgt. Het is belangrijk om positief te blijven en goed te kijken naar wat je precies hebt geleerd van het gesprek. Je hebt wellicht meer inzicht in de industrie gekregen of een beter inzicht in verschillende gesprekstechnieken.

Al met al, vergeet niet om je zo goed mogelijk voor te bereiden, je onderzoek te doen en een goede en professionele indruk te maken. Succes!

Wil jij je sollicitatietips ook  delen? Laat het ons weten via onze twitter account @NL_Viking

Een weloverwogen antwoord is veel indrukwekkender dan een onsamenhangende reactie.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn