Viking Blog

De beste kerstgeschenken voor jouw zakelijke relaties

De beste kerstgeschenken voor jouw zakelijke relaties

Kerstmis komt eraan! Het lijkt nog ver weg, maar over twee maanden is het al zover. Hoogste tijd dus om na te denken over kerstgeschenken voor jouw relaties. Niet iedere ondernemer vindt het geven van een kerstgeschenk een ‘must’, maar iedereen vindt het leuk om waardering te krijgen in de vorm van een (kleine) attentie. Het is een extra aandachtsmoment en zorgt voor een positieve associatie met je onderneming. Toch kun je de plank ook behoorlijk misslaan met een goedbedoeld cadeau. Hieronder volgen een aantal do’s en don’ts.

Do:

 • Ga je voor maatwerk of massa? Geef je alle relaties een presentje, dan is het gemakkelijker om iedereen hetzelfde te geven. Kies je ervoor om alleen goede contacten iets te geven, maak dan indruk door iets te kiezen wat goed bij die bewuste klant past.
 • Regel het op tijd. Houd er rekening mee dat veel mensen al een aantal dagen voor de feestdagen afwezig zijn. Het komt wat slordig over wanneer jouw relaties pas na de feestdagen hun presentje aantreffen op kantoor.
 • Sluit een persoonlijke boodschap bij. Wanneer het om honderden relaties gaat, is dit een lastige opgave, maar een met de hand geschreven kaartje laat wel een attente indruk achter.

Don’ts:

 • Verstuur geen bederfelijke etenswaren per post. Mocht de ontvanger het cadeau mislopen, laat een stinkend en schimmelend presentje niet zo’n prettige indruk achter. Wil je iets bederfelijks geven, zorg er dan voor dat het persoonlijk en op tijd afgeleverd wordt.
 • Geef geen prullaria. Natuurlijk hoef je geen jaaromzet aan relatiegeschenken uit te geven, maar iets wat direct de prullenbak ingaat is natuurlijk zonde.
 • Geef niet te veel uit. Met een (te) duur cadeau kun je klanten tegen je in het harnas jagen. ‘Gaat daar mijn geld heen?’ Ga op zoek naar een cadeau dat toegevoegde waarde biedt, maar niet te kostbaar is.
 • Doneer niet aan goede doelen namens de klant. Doneer tijdens de feestdagen vanuit jezelf of doe het niet. Een donatie verpakt als cadeau wordt als een van de minst gewaardeerde relatiegeschenken ervaren.

Hierbij wat tips voor kerstgeschenken:

 • Het lijkt misschien traditioneel, maar het kerstpakket blijft een gewaardeerd cadeau. Voor werknemers is een goed gevuld pakket een slimme keuze. Voor relaties is een stijlvolle themaversie geschikter.
 • Een notitieboekje is een mooi kerstgeschenk. Geef wel een boekje met een luxe uitstraling of waar jouw logo op mooie wijze in is verwerkt.
 • Een cadeaubon voor een ervaring wordt door veel mensen gewaardeerd. Denk hierbij aan een avondje bioscoop of een concert.
 • Beter nog, is om een goede relatie een lunch of etentje aan te bieden. Let er dan wel op dat je deze belofte nakomt. Kerstcadeaus die niet worden verzilverd staan hoog op het irritatielijstje.

Wat je ook geeft, doe het met beleid. Een goedkope balpen of antistressbal belanden helaas maar al te vaak met een diepe zucht in de prullenbak. Stuur dan liever alleen een kaartje.

 

Tags:, ,
Het is een extra aandachtsmoment en zorgt voor een positieve associatie met je onderneming.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn