Viking Blog

De aluminium accu die je in 1 minuut oplaadt

De aluminium accu die je in 1 minuut oplaadt

We kennen het allemaal: je moet een dag zonder oplader op pad, bent écht heel zuinig geweest met het checken van je e-mail en Facebook, maar toch haalt de accu van je smartphone het einde van de dag niet. Een eindeloos vermoeiend probleem, maar wetenschappers van de Stanford universiteit in Amerika gebben de oplossing een stukje dichterbij gebracht: een aluminium batterij die sneller oplaadt én langer meegaat.

Wat is het verschil met de oude accu’s

Tot nu toe werden accu’s vooral gemaakt op basis van lithium ionen, deze kennen we dan ook als lithium-ion-accu’s. Het nadeel van deze accu’s is dat ze ook energie verliezen wanneer ze niet gebruikt worden en gemiddeld zo’n 1.000 keer kunnen worden opgeladen. De accutechniek op basis van aluminium heeft met een levensduur van zo’n 7.500 oplaadbeurten duidelijk meer in zich. Bovendien laadt deze nieuwe soort accu veel sneller op, namelijk binnen 1 minuut in tegenstelling tot de ruim drie uur die een lithium-ion-accu vaak nodig heeft.

Zijn ze al te koop?

batterij-iphone-ipadHelaas, de onderzoekers hebben nog even nodig om de batterij echt geschikt te maken voor consumentenelektronica. Het meest recente model kan namelijk nog wel een iets hoger voltage gebruiken. Momenteel ligt dat op twee volt, wat net zoveel is als een enkele penlite batterij. De verwachting is echter dat deze techniek in combinatie met betere materialen zeker moet leiden tot een toepasbare oplossing voor smartphones, laptops en zelfs auto’s.

Een mooie toekomst

Het is te hopen dat dat snel gebeurt, want het zou ons leven in vele opzichten veel makkelijker kunnen maken. Smartphones die je even tijdens een toiletbezoek weer helemaal op kunt laden en laptops die tijdens een kopje koffie weer op volvermogen zijn bijvoorbeeld. Maar helemaal interessant wordt het als we kijken naar elektrische auto’s. Het vooruitzicht om onderweg noodgedwongen drie uur pauze te houden zodat je auto op kan laden houdt veel automobilisten nog tegen. Wanneer dat binnen een kwestie van minuten gebeurt kan die markt er wel eens veel interessanter uit gaan zien.

 

Tags:, , , ,
akku een aluminium batterij die sneller oplaadt én langer meegaat.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn