Viking Blog

Coworking of toch liever een thuiskantoor

Coworking of toch liever een thuiskantoor

Wanneer je geen kantoor aan huis wilt houden en het huren van een eigen kantoorruimte te kostbaar is, kan coworking een goedalternatief zijn. Het betekent dat je met een groep anderen – meestal tegen betaling, maar soms ook gratis – aanschuift in een kantoor. De locatie en samenstelling kunnen per keer verschillen. Een vaste spot zodat je een bekende werkomgeving en redelijk vaste ‘collega’s’ hebt, kan natuurlijk ook.

Gemene deler is dat het vooral ZZP’ers betreft. Vaak uit de creatieve sector of consultancy, maar je vindt ook veel mensen uit de IT, architectuur of journalistiek aan het gedeelde bureau.

Het officiële verschil met een flexplek, is dat je bij coworking van elkaars kennis profiteert. Verschillende disciplines wisselen ideeën uit en versterken elkaar. Je zit fysiek bij elkaar aan tafel. Wanneer je een losse werkplek huurt, heb je die interactie in de regel minder. Voordeel daarvan is dat je in relatieve rust kunt werken en toch het kantoorgevoel van een praatje bij het koffieautomaat of aan de lunchtafel ervaart.

Inspiratie opdoen

Of je nu gaat flexwerken door een losse werkplek te huren of dat je bij een gezamenlijk bureau aanschuift, veel zelfstandigen geven aan geïnspireerd en uitgedaagd te worden door deze werkwijze. Meer dan wanneer je thuis werkt. Het kan ook voor leuke opdrachten zorgen. De vormgever die nog een copywriter zoekt, wendt zich het liefst tot een bekend gezicht. Datzelfde geldt voor de consultant die dringend IT-advies nodig heeft. Een andere prettige bijkomstigheid is dat je makkelijker de juiste partners vindt om die nieuwe opdrachtgever mee binnen te halen. Veel zelfstandigen geven dan ook aan nieuwe opdrachten over te houden aan coworking of een mobiele werkplek.

Budgetvriendelijk

Het budget is ook een fijne factor.Doordat je de werkplek deelt, bespaar je kosten. Deze variëren van zo’n 25 euro per dag tot een abonnementsvorm waarbij je 100 tot 200 euro per maand betaalt om onbeperkt te komen werken.

Onrustig

Nadelen zijn er ook. Wanneer je gewend bent aan een rustige werkomgeving of veel verschillende afspraken op een dag hebt, kan een mobiele werkplek onrustig zijn. Ook kunnen de kosten oplopen als je telkens een aparte vergaderruimte moet boeken voor je afspraken. Het kan daarbij minder professioneel ogen om je klanten op een flexlocatie te ontvangen.

Afwisseling

Wil je het beste van beide werelden? Wissel op locatie werken dan af met werken in je eigen kantoorruimte. Of nodig zo nu en dan andere zelfstandigen uit om aan jouw bureau te komen werken.

De pro’s en con’s op een rij:

Wel coworking

  • Kostenreductie versus eigen kantoorruimte huren
  • Kennisoverdracht en samenwerking
  • Gezelligheid en netwerk opbouwen

Niet coworking

  • Meer hectiek
  • Duurder dan thuiswerken
  • Ontvangen van klanten kan lastig en/of kostbaar zijn

Tags:, , ,
Het officiële verschil met een flexplek, is dat je bij coworking van elkaars kennis profiteert.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn