Viking Blog

Carrière en kinderen combineren, hoe doe je dat?

Carrière en kinderen combineren, hoe doe je dat?

Vroeger was het allemaal heel eenvoudig. Als man ging je carrière maken en als vrouw bleef je thuis om op de kinderen te passen. Tegenwoordig is die rolverdeling natuurlijk allang niet meer zo vanzelfsprekend. Gelukkig maar, dat betekent ook dat het vaak lastig is om die twee mensen te combineren. Hoe zorg je er nu voor dat je die allebei uit kunt laten komen en ook tot een succes maakt?

Het juiste moment

FraueninderuniDe eerste uitdaging is om het juiste moment voor beide stappen te plannen. Rol je na je studie direct in een goede baan, dan is het verleidelijk om eerst werkervaring op te doen. Maar hoe later je zwanger wordt, hoe groter de kans op complicaties tijdens de zwangerschap. Het alternatief is om jong aan kinderen te beginnen en de draad van je carrière weer op te pakken zodra ze wat ouder zijn. Het risico is dan alleen wel dat je de boot mist door een gebrek aan werkervaring.

Stel je prioriteiten

Het maximale uit beiden halen lijkt dan ook erg lastig. Bedenk daarom goed welke van de twee echt het belangrijkst is. Wil je zeker zijn van je carrière, dan is het verstandig om wat later zwanger te worden maar laat je dan wel goed voorlichten over op welke leeftijd je kansen nog het gunstigst zijn. Wil je jong moeder of vader worden, dan is het goed om er rekening mee te houden dat je later misschien niet zoveel zult verdienen als wanneer je gelijk gaat werken. Dat hoeft geen ramp te zijn, als je de keuze tenminste maar bewust maakt.

De vele hulpmogelijkheden

AuPairHeb je eenmaal kinderen én een interessante carrière, dan kan het nog een hele klus zijn om dat allemaal in goede banen te leiden. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden die je daarbij ondersteunen. Natuurlijk is er kinderopvang, maar dat kan al snel een dure aangelegenheid worden. Een andere interessante optie is om een au-pair in huis te nemen. Dat neemt jullie werk uit handen en is bovendien een bijzondere ervaring voor de kinderen. Ook zijn er tegenwoordig ouderparticipatiecrèches, waarbij meerdere werkende gezinnen samen de opvang verzorgen. Er zijn mogelijkheden genoeg om kinderen en carrière te combineren, maar het vereist wel creativiteit en doorzettingsvermogen.

Tags:, , ,
family Tegenwoordig is die rolverdeling natuurlijk allang niet meer zo vanzelfsprekend.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn