Viking Blog

Business Success: Stellingdames

Business Success: Stellingdames

“If I have seen little further it is by standing on the shoulders of giants” – Isaac Newton

In de reeks business success spreken we met ondernemers. De breinen achter beginnende en meer gevestigde ondernemingen en initiatieven. Eerder spraken we met KesselsKramer, Magnet.me en Man Met Bril Koffie. Deze maand een misschien wat minder ‘traditionele’ start-up, maar ondernemers niettemin. Afgelopen zomer richtte Anne Ardon (21, links op de foto) samen met Justine van de Beek (19, rechts op de foto) Stellingdames op. Een online platform voor jonge feministen. Met als doel het stigma rondom feminisme te doorbreken.

Zeg Anne, waar kwam je drang vandaan om Stellingdames te beginnen?

Justine en ik kennen elkaar via Twitter waar we het samen ook vrij veel over feminisme hadden. Je ziet dat veel jonge mensen (met name vrouwen) tegenwoordig veel aandacht voor feminisme hebben, mede doordat bijvoorbeeld grote popiconen als Beyoncé het over sociale (on)gelijkheid hebben. In het buitenland zie je al tijden allemaal blogs ontstaan zoals Jezebel en Everyday Feminism die het veel over feminisme hebben en dan voor en door jonge mensen, maar in Nederland bleef dat heel erg uit. Daarom zijn we het zelf maar gaan doen.

“Het stigma rondom feminisme doorbreken”. Waarom is dat nodig?

Het beeld in Nederland van feministen is vaak de boze vrouw in tuinbroek die mannen haat en okselhaar heeft. Dat is best jammer en eenzijdig: wij willen met name laten zien dat het feminisme heel divers is en je niet zodra je jezelf feminist noemt een briefje in de brievenbus krijgt met een dresscode en de meningen die je deze week moet hebben. Het feminisme is een sociaalpolitieke beweging, waarin heel erg veel verschillende meningen bestaan, juist over de onderwerpen die vandaag de dag spelen. Neem bijvoorbeeld de discussie rond de reclamecampagne SuitSupply: is dat nou seksisme of niet? Daar is veel interessants over te zeggen en te schrijven.

En wanneer heb je dat doel bereikt?

Ik vind altijd dat ik een goede dag heb als mensen begrijpen dat feminisme niet om mannen haten draait. Dat beeld zit nogal hardnekkig vastgeroest in ons denken. Ze hoeven het nog niet per sé met ons eens te zijn, maar als men begrijpt waarom feminisme vandaag de dag nog steeds een belangrijk onderwerp is, zijn we al een heel eind.

Stellingdames. Mooie naam. Richt het platform zich ook voornamelijk op vrouwen? Of wil je de mannelijke lezer ook bereiken?

De naam Stellingdames is een kleine woordspeling van stellingname en vrouw (dame) zijn. We proberen heel specifiek een laagdrempelige manier te zijn voor jongeren om in aanraking te komen met feminisme. Dit hoeven niet per sé vrouwen te zijn, maar je ziet wel dat het grootste deel van onze lezers vrouw is. We hebben overigens ook vaste mannelijke schrijvers die elkaar elke week afwisselen met hun visie op feminisme, je hoeft dus niet per sé vrouw te zijn om ons te lezen of voor ons te schrijven.

Stellingdames

Maar in Nederland lopen we toch al redelijk vooraan in gender gelijkheid? Of maken we onszelf dat alleen maar wijs?

Het gaat vrij goed in Nederland, maar we zijn er nog niet helemaal. 45% van de Nederlandse vrouwen krijgt volgens de Europese mensenrechtenorganisatie FRA te maken met seksueel of fysiek geweld, wat boven het Europese gemiddelde van 33% is. Ook bestaat er nog een loonkloof en hebben we in Nederland nog vrij sterke opvattingen dat mannen en vrouwen bij wijze van spreken zo verschillend zijn, dat ze van andere planeten komen. Ja, we zijn een stuk verder dan veel ontwikkelingslanden, maar ik vind dat Nederland heel erg ambitieus en perfectionistisch moet zijn op dit gebied. We staan wereldwijd op de dertiende plek als het gaat over gender gelijkheid. We mogen best streven naar een plek in de top drie, toch?

Jullie worden veel gevraagd voor evenementen en krijgen aanzienlijke media-aandacht. Waar komt deze populariteit vandaan denk je?

Ik denk dat het komt doordat het toch nog als bijzonderheid wordt gezien als je als jonge vrouw je met feminisme bezighoudt. Qua media die zich bezig houden met gender gelijkheid zie je met name de Opzij, waarin veel (jonge) mensen zich niet zo herkennen. Het feit dat je een nieuw geluid bent zal dus helpen. Daarnaast zijn we allebei heel erg actief op Twitter, waar heel veel journalisten ook zijn. Je speelt jezelf op die manier dan ook makkelijker in de kijker.

Hoe houd je Stellingdames relevant?

We proberen heel erg in te spelen op de actualiteit en dan met een ‘feministische lens’ naar het nieuws te kijken. Een paar weken terug was er bijvoorbeeld een discussie over kledingregels op school. Daar proberen wij dan ook met opinie op in te spelen. Idem met het nieuwe album van Beyoncé: toen de presentator Piers Morgan kritiek op de zangeres uitte omdat hij haar album ‘te activistisch’ vond, zien wij daar ook weer een haakje om iets over te schrijven. Je ziet ook dat ons publiek dat inspelen op de actualiteit heel erg waardeert.

Hoe ziet Stellingdames er over 5 jaar uit?

Pfoeh! We proberen een platform te zijn en dus niet alleen zelf te schrijven, maar ook zeker andere mensen de ruimte te geven zodat we verschillende visies binnen het feminisme laten zien. Ik hoop dat we dat nog een tijd kunnen doen en tegelijkertijd mensen kunnen overtuigen dat het feminisme helemaal zo gek nog niet is.

Wil je verder nog iets kwijt?

Vaak als we lezingen doen beginnen we met de vraag: ‘wie is hier voorstander van gelijke behandeling ongeacht geslacht?’ Je ziet alle handen in de zaal dan omhoog gaan. Vervolgens vragen we: ‘en wie noemt zichzelf hier dan feminist?’ waarna hoogstens 10% van de handen in de zaal in de lucht blijft. Dat is grappig: want gelijke behandeling ongeacht geslacht is de woordenboekdefinitie van feminisme. Mocht je door dit verhaaltje dan toch benieuwd zijn naar wat we allemaal doen: je kan Stellingdames ook liken op Facebook of volgen op Twitter.

Meepraten over dit onderwerp? Laat het ons weten via Twitter: @NL_Viking

Stellingdames Ik vind altijd dat ik een goede dag heb als mensen begrijpen dat feminisme niet om mannen haten draait.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn