Viking Blog

Business Success: Printr

Business Success: Printr

In de reeks business success spreken we met ondernemers. De breinen achter beginnende en meer gevestigde ondernemingen en initiatieven. Eerder spraken we met KesselsKramer, Magnet.me en Huurbieding.nl. Deze maand bespreken we Printr, een bedrijf dat het 3D printen gemakkelijker en toegankelijker wil maken. Ze doen dit door de ontwikkeling van hardware dat 3D printers “slimmer maakt”.

1. ​ ​Vertel eens, hoe werkt Printr precies?

Printr heeft een besturingssysteem ontwikkeld voor 3D printers. Dit is een hardware product gecombineerd met een cloud platform wat het gemakkelijker maakt voor leken om aan de slag te gaan met 3D printers. Het hardware product is beschikbaar als stand­alone apparaat, die mensen met een 3D printer kunnen aansluiten, waardoor de printer ‘slimmer’ wordt (als een soort Apple TV voor je 3D printer). Ook werken we samen met fabrikanten om de technologie in te bouwen in de volgende generatie printers. Op deze manier kunnen de fabrikanten hun printers aan een breder publiek verkopen, omdat het een stuk gemakkelijker wordt om aan de slag te gaan met de machines.
Printr

2. ​ ​Hoe onderscheiden jullie zich van concurrenten? Of hebben jullie die niet?

Er zijn geen concurrenten die zelf een hardware product ontwikkeld hebben specifiek voor 3D printers met hun eigen besturingssoftware. Wel zijn er verschillende stukjes van onze oplossing beschikbaar, maar deze oplossingen vergen vaak ook nog behoorlijke technische kennis. We onderscheiden ons door de gebruiker van alles te voorzien in het 3D print proces en door de kennis die 3D printen vereist naar de achtergrond te plaatsen. Zo geven we de gebruiker toegang tot een enorme database met printer instellingen, slice profielen (de kwaliteit van je print), materiaal instellingen (smelttemperatuur, dikte, etc.), wat geïntegreerd zit in het platform. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is aan te geven welk merk printer en welk materiaal deze gebruikt.

Ook is er de functionaliteit ingebouwd om je 3D printer met anderen te delen via het platform. Meerdere accounts kunnen dus een printer beheren. Dit is bijvoorbeeld enorm handig in een lesomgeving, waarbij de docent zijn studenten kan uitnodigen om de print opdrachten klaar te zetten in een wachtrij.

3. ​ ​Hebben jullie tegenslagen gehad? Hoe zijn jullie hiermee omgegaan?

Het startup­leven gaat niet altijd over rozen, we hebben zeker ook tegenslagen gehad. Ten eerste; het ontwikkelen van een hardware product kost veel tijd; prototypes laten maken, lange lead times, testen, eventuele nieuwe prototypes, productie opzetten, etc. En alles moet ook nog eens voldoen aan de juiste veiligheidsregels.

Ook is het lastig als een fulltime medewerker besluit om te vertrekken, je zit dan opeens met een gat wat je zo snel mogelijk moet opvullen. Het is niet gemakkelijk om goede programmeurs te vinden en bovendien kost het inwerken ook tijd.

Printr

4. ​ ​Wat is jullie advies voor beginnende ondernemers?

Een paar tips:­

  • Omring jezelf met slimme mensen, want: “excellent teams attract excellent people”.
  • Praat met zoveel mogelijk mensen over je idee/concept/bedrijf en verzamel zo veel mogelijk feedback.
  • Ga op zoek naar de mogelijke klanten voor jouw oplossing en vraag naar hun probleem (het probleem waar jij een oplossing voor biedt).
  • Alles is duurder dan je denkt, tel minimaal 20% boven op je begroting. Al helemaal als je een hardware product ontwikkelt, daar gaat veel tijd en geld in zitten.

5. ​ ​Wat was doorslaggevend voor de enorme groei die jullie inmiddels achter de rug hebben?

In 2014 waren we geselecteerd voor Startupbootcamp, een accelerator programma van drie maanden. Dat heeft ons bedrijf een enorme boost gegeven, we hebben in die tijd enorm veel geleerd, ons team uitgebreid en veel contacten opgedaan.

Hoewel een accelerator programma uiteraard geen garantie geeft voor de toekomst, het is enorm hard werken en er vol voor gaan om tot een volgende fase te komen. Na het programma hebben we investering binnengehaald en hebben we onze productlijn kunnen uitbouwen.

6. ​ ​Wat zijn de volgende stappen voor het bedrijf? Zijn jullie van plan verder in het buitenland uit te breiden?

We willen 3D printen in de handen van zoveel mogelijk mensen krijgen. Daar is veel voor nodig; onze technologie integreren in meer machines, aansluiten van meer partners als resellers/distributeurs, ondersteunen van andere 3D print technieken, ophalen van nieuwe financieringsrondes, uitbreiden van het team en een kantoor openen in de VS.Printr logo

7. ​ ​Willen jullie verder nog iets kwijt?

We zijn grote voorstanders van diversiteit in het team. Zo bestaat ons team voor 40% uit vrouwen, en tellen we negen nationaliteiten. Ook hebben we vacatures open, check www.printr.com/jobs voor de details.

Meepraten over dit onderwerp? Laat het ons weten via Twitter: @NL_Viking

 

Printr Omring jezelf met slimme mensen, want: “excellent teams attract excellent people”.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn