Viking Blog

Business Success: Janine van den Bosch

Business Success: Janine van den Bosch

“If I have seen little further it is by standing on the shoulders of giants” – Isaac Newton

In de reeks Business Success spreken we met het brein achter beginnende (en meer gevestigde) ondernemingen. Zo spraken we eerder met KesselsKramer en Add My Window. Deze maand spreken we, net als vorige maand, met een echt ambachtslied; Janine van den Bosch (29). Janine maakt schoenen en niet zomaar schoenen. Zo waren haar creaties te zien tijdens de Amsterdam Fashion Week (2014 én 2016) en tijdens de Fashion Clash in Maastricht in 2015. Kortom, ze gooit hoge ogen met haar hoge hakken.

Janine, je bent een ambachtelijk schoenmaker en designer, dat hoor je weinig. Wat houdt dat precies in?
Ambachtelijk schoenmaker houdt in dat ik de schoenen die ik ontwerp zelf in mijn eigen atelier vervaardig. Dat betekent dus dat mijn schoenen kleinschalig worden gemaakt, zonder gebruik te maken van de vele grote machines zoals in schoenfabrieken gebeurt. Heerlijk om te zien hoe een plat stukje leer onder mijn handen verandert in een 3D product. Daarnaast ben ik ook ontwerper, de combinatie van ambachtelijk schoenmaker en ontwerper is ideaal, of je nu gaat voor handgemaakte schoenen of voor de industrie, ik weet precies hoe een schoen in elkaar steekt.

Hoe begint zoiets dan?
Na het afronden van mijn opleiding aan de HKU, richting Product Design waar ik me heb gespecialiseerd in textiele materialen, ben ik naar de Dutch Shoe Academy gegaan. Daar zit de opleiding Ambachtelijk Schoenmaken, waar je de techniek leert achter het maken van alle verschillende schoenstijlen. Tijdens die opleiding heb ik stagegelopen bij René van den Berg, dé schoenmaker van Nederland. Hij vervaardigt couture schoenen van ontwerpers zoals Ilja Visser. Hij kan alles maken, hoe gek je het ook bedenkt. Toen ik klaar was met deze driejarige opleiding, heb ik tijdens een wedstrijd met mijn eerste collectie de Clarks Shoe Design Award gewonnen. Met het gewonnen opleidingsgeld ben ik begonnen aan mijn huidige studie Industrial Footwear Design, ook aan de Dutch Shoe Academy. De studie houdt in dat ik voor bestaande schoenmerken (o.a. Sacha, K-Swiss, G-Star) ga ontwerpen. Je leert dus hoe het eraan toe gaat in de schoenenindustrie.

Alleen damesschoenen hè? Waarom is dat?
Ik denk dat dat komt doordat ik daar het meeste affiniteit mee heb. Er is zoveel meer mogelijk, naast vormen kan ik ook spelen met verschillende materialen. Op een of andere manier ontstaan de ideeën voor vrouwenschoenen haast als vanzelf, terwijl ik herenschoenen veel stugger ontwerp. En niet geheel onbelangrijk, ik kan zelf oordelen of de schoen lekker loopt!

En kunnen we je schoenen ergens bemachtigen?
Nu is het alleen mogelijk om mijn schoenen te bemachtigen door een afspraak met me te maken in mijn atelier. Dan krijg je een uniek, handgemaakt en op jouw voet gemaakt paar. Later zou ik daarnaast ook een productielijn willen, zodat je mijn schoenen ook in de winkel kunt kopen. Maar eerst wil ik ervaring opdoen door voor een bestaand merk te gaan ontwerpen.

Ze zijn wel erg uitgesproken, je designs zijn allesbehalve alledaags. Is dat nou een obstakel of juist een voordeel voor je groei?
Het is een voordeel doordat je een bepaalde stijl hebt die wordt herkend. Maar ook het ontwerpen voor andere merken gaat me goed af, door me echt te verdiepen in het merk. Het is een uitdaging om die twee te combineren, zodat je een beetje van beide krijgt. Het is een nadeel dat er kan worden gedacht dat ik alleen maar hooggehakte schoenen kan ontwerpen. Dat is wel wat ik het liefste doe, maar ook andere schoenen vind ik enorm tof om te ontwerpen. Met mijn huidige studie kan ik mijn portfolio uitbreiden, zodat ik kan laten zien dat ik ook thuis ben in de andere productgroepen.

Waar komt je inspiratie vandaan?
Mijn inspiratie komt bijna altijd vanuit de natuur. De vele structuren, maar ook vormen kunnen mij inspireren tot een ontwerp. Daarnaast vind ik het ook fantastisch om met materialen te werken die alledaags zijn, maar nadat ik het heb bewerkt een totaal andere uitstraling krijgen. Neem de ontwerpen waar ik gebruik heb gemaakt van gebruikte nietjes, nepnagels, rietjes, jute zakken en koffiefilters. Door eerst met materiaal aan de slag te gaan, komen de vormen vaak vanzelf. Als ik een bepaald materiaal in mijn handen heb, weet ik waar ik deze wil gaan plaatsen in het ontwerp.

©Maartje Geels

©Maartje Geels

Nederland lijkt echt een sneakerland, is daar wel plaats voor jouw haute couture hoge hak?

Hoge hakken hoeven niet oncomfortabel te zijn. Je moet alleen wel het juiste paar kopen, uiteraard die passen, maar ook stevig gemaakt zijn. Als ze al wiebelen als je stil staat, ga je het nooit lang vol houden. Ik zou graag meer afwisseling in het straatbeeld willen zien, maar dat ligt niet alleen aan wat mensen kopen, maar ook wat het aanbod in de winkels is. Dus niet alleen sneakers of bruine laarsjes.

Nog inspirerende woorden voor anderen die hun droom willen volgen?

Doen! En alles geven wat je hebt, zorgen dat je ergens helemaal in uitblinkt. Dat kan je bereiken door ervaring op te doen van de beste leermeesters en alles wat ze je leren in je op te nemen. Vervolgens zelf dingen uit gaan proberen met de kennis die je hebt opgedaan. Veel doen vooral. En blijven leren, je bent immers nooit uitgeleerd, er valt altijd nog meer te ontdekken.

© Thierry Vrakking

© Thierry Vrakking

En tot slot; wat draag je zelf het liefst?
Eigenlijk alles wat een serieuze hak heeft.

Janine’s website: http://janinevandenbosch.nl/

Meepraten over schoenen? Laat het ons weten via Twitter: @NL_Viking

Janine van den Bosch Alles geven wat je hebt, zorgen dat je ergens helemaal in uitblinkt.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn