Viking Blog

Bewuster printen in 5 simpele stappen

Bewuster printen in 5 simpele stappen

Printen is onvermijdelijk in de kantooromgeving, al doen veel bedrijven hun best om dit zoveel mogelijk te beperken. Het heeft immers een aardige impact op het milieu en daarnaast kan het ook oplopen tot een aardige kostenpost. De tips om niet elk mailtje uit te printen en de notulen tijdens een vergadering af te lezen van een tablet kennen we ondertussen allemaal. Maar wat zijn nu verder nog handige tips om de gevolgen voor het milieu en het budget wat verder te beperken?

 

1. Kies het juiste lettertype

Het lettertype is een eerste factor die bepaalt hoeveel inkt er nodig is voor een printopdracht. Je kunt je wel voorstellen dat tekst die vetgedrukt staat meer inkt vereist dan een normaal opgemaakte tekst. Maar ook per lettertype is er nog een enorm verschil. Kijk maar eens naar dit overzicht van zuinige lettertypes en begin direct met een groener printbeleid op kantoor.

 

2. Vergeet de achterkant niet!

In bedrijven waar veel geprint wordt voor intern gebruik is het verstandig om alle printers standaard in te stellen om dubbelzijdig af te drukken. In één simpele stap halveer je zo het papierverbruik, wat natuurlijk een enorm effectieve stap is in je doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.

printer_kantoor

3. Allemaal in de cloud

Vaak printen we even iets om informatie te delen met onze collega’s. Hartstikke handig en makkelijk, maar tegenwoordig zijn er manieren om dat veel milieubewuster te doen. Door documenten op te slaan en te delen via de cloud bepaal je namelijk net zo makkelijk wat je met wie wil delen, zonder dat je het hoeft te printen. Daarbij voorkom je ook nog eens dat die printjes vervolgens weer overal rondslingeren of kwijtraken.

 

4. Kijk je printer eens na

Wil je milieubewuster printen, dan is het ook de moeite waard om de handleiding van je printer er nog eens bij te pakken. De meeste moderne printers zijn namelijk uitgerust met besparende functies die veelal over het hoofd worden gezien. Denk daarbij aan een energiezuinige slaapstand en de mogelijkheid om in te stellen na hoeveel tijd deze in moet schakelen. Daarnaast zorgt regelmatig onderhoud voor minder storingen en dus ook minder prints die je weer weggooit omdat ze niet goed zijn.

 

5. Check, check, dubbelcheck

Heb je net dat ene rapport uitgeprint, zie je er nog een paar enorme spellingsfouten instaan! Vervelend natuurlijk, maar door documenten goed te dubbelchecken vóór je ze uitprint voorkom je die frustratie en tegelijkertijd onnodig gebruik van printerinkt en papier.

 

Tags:,
printer_kantoor1 Printen is onvermijdelijk in de kantooromgeving, al doen veel bedrijven hun best om dit zoveel mogelijk te beperken.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn