Viking Blog

Besparen door te investeren in een ergonomische werkplek

Besparen door te investeren in een ergonomische werkplek

Doordat we lange dagen achter ons bureau doorbrengen, kampen we steeds vaker met schouder-, rug- of nekklachten. Klachten die mogelijk langdurig ziekteverzuim tot gevolg hebben. Uitval van jou of je personeel, kan veel negatieve gevolgen hebben voor je bedrijf. Het is dus zaak om dat te voorkomen. Met het inrichten van ergonomische werkplekken en door het creëren van een gezonde werkomgeving, kun je veel werk gerelateerde klachten voorkomen. Denk aan verstelbaar kantoormeubilair, tussentijdse rustmomenten en een goede zithouding.

Maar de kosten dan?

Het aanpassen van je kantoor of werkplek kost geld. Dat kan reden zijn voor een ondernemer om de nodige aanpassingen uit te stellen. Veel bedrijven kiezen er dan voor om die verouderde bureaustoelen nog een jaartje langer te houden of om de niet-verstelbare bureaus te laten staan. Hoewel dit begrijpelijk is,  loont het om over de lange termijn te denken.

De kosten die ziekteverzuim met zich meebrengen, wegen namelijk zelden op tegen de kosten van ergonomische werkplekken. Vooral wanneer je te maken krijgt met een langdurig zieke werknemer, kan dat een behoorlijke financiële strop betekenen voor je bedrijf. Door slim te inventariseren en bestellen kun je de kosten voor een verantwoorde werkplek echter aanzienlijk beperken.

Hoe zorg je voor een gezonde werkplek zonder torenhoge kosten te maken?

  1. Op de site van de Rijksoverheid kun je veel informatie vinden over Arbo-richtlijnen en de eisen waaraan werkplekken moeten voldoen. De regels zijn afhankelijk van het feit of je alleen werkt of personeel in dienst hebt. Ook het aantal uren per week dat jij of je personeel werkt speelt een rol. Daarnaast hangt het er vanaf of mensen vanuit huis werken of op kantoor.
  2. Neem vervolgens de tijd om te inventariseren wat je werkelijk nodig hebt en welke middelen je nog kunt gebruiken.
  3. Bekijk ook of het bestaande meubilair eventueel aangepast kan worden om te voldoen aan de Arbo-richtlijnen. Bijvoorbeeld door stoelen onderling om te ruilen of door werkplekken anders in te richten.
  4. Vervang spullen stapsgewijs en verkoop wat je niet meer kunt gebruiken.
  5. Prioriteer. Een goede bureaustoel is een must en dus een investering waard, maar een pc of laptop kan eventueel (tijdelijk) aangepast worden met een ergonomische muis of een los aan te koppelen toetsenbord. Een voetensteun helpt om een niet-verstelbaar bureau beter aan te passen aan de gebruiker.
  6. Stel richtlijnen op voor pauzes en gezond werken. Zie erop toe dat mensen deze regels  ook daadwerkelijk volgen. Met een juiste zithouding, voldoende tussentijdse (korte) rustmomenten en het stimuleren van  een gezonde leefstijl en sporten, voorkom je al veel klachten.

Het inrichten van een verantwoorde werkomgeving en het stimuleren van gezond werken is onderdeel van goed werkgeverschap. Maar het kan op termijn ook veel geld besparen door langdurig ziekteverzuim te voorkomen. Het is slim om hier even bij te stil staan.

Tags:, , , , ,
5689503 Door slim te inventariseren en bestellen kun je de kosten voor een verantwoorde werkplek echter aanzienlijk beperken.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn