Viking Blog

Als voetbaltrainers op kantoor zouden werken…

Als voetbaltrainers op kantoor zouden werken…

Voor sommige mensen bestaat de werkvloer uit een kantoorgebouw, met een paar bureaus, archiefkasten en een kamerplant. Anderen rijden elke dag weer naar ziekenhuis of fabrieksvloer. Echter voor een paar van ons bestaat de werkvloer uit gras en stadiumstoeltjes. Over het algemeen zien we voetbal als een sport, en als entertainment. Voor de coaches, trainers en voetballers zelf is voetbal echter hun werk. Waar wij ons brood verdienen op kantoor, staan zij elke dag op met het doel om de volgende wedstrijd te winnen.

Hoewel er veel verschillen zijn tussen voetbal en kantoorwerk, zijn wij vooral geïnteresseerd in de overeenkomsten. Zo fungeert een trainer als teammanager, en komen er ook bij voetbal veel managementtechnieken aan te pas. Wij vroegen ons af hoe het management van voetbalspelers zich verhoudt tot het managen van andere teams.

Ons internationale team sprak met Nederlandse en buitenlandse HR-experts over de acties van bekende internationale voetbaltrainers. Welk gedrag kan ook door de beugel op kantoor, en met welke maatregelen overschrijd je toch echt een grens in een normale werkomgeving? In samenwerking met illustrator Emanuel Wiemans illustreerden we hoe sommige bekende voetbaltrainers op kantoor over zouden komen, en hoe personeel daar op zou reageren.

Louis van Gaal

vangaal

Louis Van Gaal geeft spelers een boete omdat ze te laat voor de lunch zijn. © Viking

Iedereen is weleens een paar minuten te laat. Voor  Louis van Gaal is dit echter duidelijk onacceptabel. In 2015 beboete hij namelijk Manchester United spelers omdat ze een minuut te laat bij de lunch aankwamen. Volgens personeelsadviseur Helma Zonneveld is dit een ongebruikelijke keuze voor werkgevers in het bedrijfsleven. “Het is niet gebruikelijk dat werkgevers boetes opleggen aan werknemers die te laat komen. Bij regelmatig te laat komen is een waarschuwing of berisping meer gangbaar.”

Zonneveld geeft aan dat stiptheid niet altijd een prioriteit hoeft te zijn: “Mijn persoonlijke voorkeur gaat niet uit naar sturen op aanwezigheid, maar sturen op resultaat. Het werk moet gedaan worden met het daarbij behorende resultaat. Waar, wanneer en hoe dit wordt bereikt is dan minder belangrijk.”

Guus Hiddink

hiddink

Guus Hiddink wordt veroordeeld voor belastingfraude. © Viking

In 2006 werd voetbaltrainer Guus Hiddink gedagvaard voor belastingfraude. Hij werd daarna veroordeeld tot een boete van €45.000 en een voorwaardelijke celstraf. Hij was op dat moment bondscoach van het Russische nationale elftal, een baan die hij daarna heeft kunnen voortzetten. Ook in het bedrijfsleven heeft een strafrechtelijke veroordeling niet altijd gevolgen op de werkplek. HRM-adviseur Patrick Eichelsheim laat weten dat het afhankelijk is van het vergrijp: “Alleen wanneer de betreffende veroordeling direct verband houdt met de werkzaamheden van de medewerker kan een werkgever volgens mij stappen ondernemen. Is dat niet het geval dan wordt het lastig te onderbouwen, bijvoorbeeld voor de rechter.”

Norbert Meier

meijer

Norbert Meier geeft een speler een kopstoot en doet alsof hij het slachtoffer is. © Viking

Norbert Meier, destijds trainer van MSV Duisburg, gaf in 2005 Albert Streit, speler bij tegenstander FC Köln, een kopstoot, en deed daarna alsof hij het slachtoffer was. Hij werd 3 maanden geschorst en moest €12.500 betalen. Dit soort echt agressieve situaties komen gelukkig zelden voor in het bedrijfsleven. Op de werkvloer zou fysieke agressie door een manager waarschijnlijk ook tot zeer strenge maatregelen leiden. Na een incident als deze kan er bijvoorbeeld zelfs aangifte worden gedaan.

José Mourinho

mourinho

José Mourinho port de assistent van FC Barcelona in zijn oog. © Viking

Agressie is niet altijd gericht op spelers van de tegenstander. Zo porde José Mourinho in 2011 de assistent van FC Barcelona, Tito Vilanova, in zijn oog. Hij weigerde daarna zijn excuses aan te bieden, en bleef erbij dat hij de belangen van Real Madrid verdedigde.

Frank Rijkaard

rijkaard

Frank Rijkaard slaat het glas van een dug-out kapot. © Viking

In 20017 had Frank Rijkaard moeite met het in de hand houden van zijn emoties. Na de tweede goal tegen Barcelona uitte hij zijn agressie door het glas uit de dug-out te slaan. In een vergaderzaal zou dat zeker de nodige shock opleveren. Een gesprek met een HR-medewerker zou hier op zijn minst geschikt zijn.

David Le Frapper

frapper

David Le Frapper wordt geschorst vanwege het maken van seksistische opmerkingen. © Viking

In de Franse Ligue 2 haalde trainer David Le Frapper in 2015 na gelijkspel uit naar vrouwelijke scheidsrechter Stephanie Frappart. Hij zei onder meer: “Een vrouw die scheidsrechter speelt in een mannensport, dat is niet eenvoudig.” Hij werd voor 2 wedstrijden geschorst, vanwege seksistische opmerkingen. Wij spraken de Franse HR-consultant Franck Amat, die liet weten dat deze straf puur symbolisch en niet in lijn is met de ernst van het misdrijf. Volgens hem ligt dat er vooral aan dat de Franse voetbalwereld erg macho is: “Het bedrijfsleven zal in sneller tempo vooruitgaan dan de voetbalwereld.”

Carlo Mazzone

mazzone

Carlo Mazzone scheldt fans van tegenspeler Atalanta uit. © Viking

Carlo Mazzone werd voor 5 wedstrijden geschorst nadat hij fans van tegenspeler Atalanta uitschold. In het bedrijfsleven is dit te vergelijken met het uitschelden van de klanten van je concurrent, wat een manager niet in dank zou worden afgenomen…

Delio Rossi

rossi

Delio Rossi wordt ontslagen na het slaan van Adem Ljajic. © Viking

Delio Rossi maakte het in 2012 nog wat bonter, en sloeg eigen speler Adem Ljajic van Fiorentina. In dit geval waren excuses niet genoeg, en werd de trainer ontslagen. Ook in de voetbalwereld zijn er dus grenzen die je als manager niet kunt overschrijden.

Welke voetbalincidenten staan jou nog altijd bij? Laat het ons weten via Facebook en/of Twitterkanaal

mourinho
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn