Viking Blog

9 tips om duurzamer te printen

9 tips om duurzamer te printen

Het is natuurlijk het beste om helemaal niet te printen, maar vaak ontkomen we er niet aan om toch een paar keer per dag een uitdraai te maken van een elektronisch document.

Hieronder geven we onze 9 tips om printen duurzamer te maken.

Kies het juiste lettertype

Onder meer het lettertype van uw document bepaald hoeveel inkt u gebruikt. Ryman Eco is het eerste font dat 33% minder inkt gebruikt dan de meeste fonts! Als deze stijl u niet inspireert, dan zijn de conventionelere lettertypes als Calibri, Verdana en Arial ook een optie. Zij besparen ook op inkt, alleen niet zoveel als Ryman Eco.

‘Follow me’ Printing

Wist u dat 10 tot 20% van alles dat we printen niet eens opgehaald wordt bij de printer! Je kent het fenomeen wel, de stapel niet-opgehaalde printopdrachten die naast de printer opgestapeld liggen. Inderdaad uw was helemaal vergeten dat u op ‘print’ had gedrukt.

Met follow me printen voorkomt u dit probleem. Wanneer u op print drukt vereist de printer dat u ter plekke ook nog een code in moet typen voor als u bij de printer staat. Typt u deze code niet in, dan worden de pagina’s ook niet nodeloos geprint.

Printer spuugt papier uit

FCS paper

Gebruik duurzaam/ gerecycled papier. Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want niet alle printers kunnen op dit soort papier printen. Zorg er dus voor dat je hierop let!

Print alleen in zwart/wit.

Het bespaart je de aanschaf van een tweede cartridge die de helft van de tijd alleen maar aan het uitdrogen is omdat hij toch niet gebruikt wordt.

Recycle uw gebruikte printpapier

Duurzaamheid stopt niet nadat u het document uit de printer haalt. Zorg er ook voor dat u uw geprinte papieren recyclet.

  • Gebruik ze voor print opzetjes van nieuwe opdrachten die u eerst wilt testen op oud papier.
  • Knip ze in stukjes en gebruik ze als kladpapier.
  • Al het andere overbodige papier gaat in de papierbak.

Recycle cartridges

Zorg er voor dat u uw cartridges een tweede leven geeft door ze te recyclen. En gebruik ook alleen gerecycled cartridges. De meeste inkt is gemaakt op petroleum basis. Maar er bestaat ook eco-inkt. In Nederland is het nog lastig te krijgen, maar in Azië en America gebruiken mensen het al volop. Deze inkt wordt op basis van sojaolie of lijnzaadolie gemaakt.

Print en kopieer dubbelzijdig

Deze tip moet niet als nieuws binnenkomen, maar meer als een herinnering. Want ook al weten we het bijna allemaal, velen van ons passen het niet toe.

‘Rules-based’ printing

Dit betekent simpelweg dat je duidelijk met de printer communiceert wat je precies geprint wilt hebben. Wil je iets specifieks van een e-mailreeks uitprinten? Voorkom dan dat je de hele e-mailreeks uitprint door de tekst te markeren die je geprint wilt hebben. Of markeer duidelijk welke pagina nummers u uitgeprint wilt hebben.

Schakel de printer uit

Duurzaamheid zit hem in bovenstaande tips die rekeninghouden met papier en inktverbruik, maar we moeten ook rekening houden met elektriciteitsverbruik. Zorg er dus voor dat als u de printer niet gebruikt deze op zijn minst in de slaapstand staat. Maar aan het eind van de dag moet hij uitgeschakeld worden. Moderne printers kunnen met een timer aan en uitgeschakeld worden. Maak hier gebruik van als dit een optie is voor u.

Laat het duidelijk zijn dat duurzaam printen niet alleen uitkomst biedt voor het milieu. Het scheelt ook nog eens in de eigen portemonnee!

Welke van deze bovenstaande tips gaat u gebruiken? Laat het ons weten via Twitter: @NL_Viking

 

 

Printer spuugt papier uit
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn