Viking Blog

9 Office Hacks voor een productievere werksfeer

9 Office Hacks voor een productievere werksfeer

Productiviteit wordt voor een groot gedeelte bepaald door de omgeving waarin mensen zich bevinden. Nou klinkt dit misschien als een open deur; het zal je verbazen hoeveel het daadwerkelijk uitmaakt. Zaken als temperatuur, licht, geluid, comfort en zuurstof spelen allemaal een belangrijke rol bij het creëren van een prettige werksfeer, maar wat is nou precies de juiste balans?

In onze drukke samenleving moet alles altijd snel gebeuren, maar dankzij de grote hoeveelheid prikkels (mailtjes, appjes, social media) worden we constant afgeleid. Het is daarom belangrijk om een omgeving te creëren waarin je die afleiding zo veel mogelijk beperkt en tegelijkertijd toegang hebt tot zaken die je efficiënter kunnen laten werken. Hoe je dat precies doet? Dat laten we zien met de 9 onderstaande office hacks.

zit-sta bureau

 1. Investeer in comfort

  Voor een wereld waarin we zo veel tijd achter de computer doorbrengen wordt er veel te weinig aandacht besteed aan comfort. Voor het grootste gedeelte van de dag zitten we in een houding  die eigenlijk helemaal niet natuurlijk is; er wordt zelfs beweerd dat zitten het nieuwe roken is. Daarom is investeren in een ergonomische werkplek een belangrijke eerste stap, maar hoe doe je dat precies? Bij het kiezen van de juiste stoel zijn zithoogte- en diepte en de leuningen belangrijk, en qua bureau raden we een herstelbaar model aan zodat je ook regelmatig staand kunt werken.

 1. Stimuleer een gezonde levensstijl

  Een gezonde levensstijl onder werknemers zorgt niet alleen voor een prettigere werksfeer; het zal ziekteverzuim ook doen afnemen en zo productiviteit direct verhogen. Denk aan een goed uitgeruste keuken waarin salades en smoothies gemaakt kunnen worden, of fitnessapparatuur waar jij en je werknemers in de lunchpauze gebruik van kunnen maken. Geen ruimte? Dan komen deze 5 energieboostende hacks wellicht goed van pas.

 1. Creëer een ‘stilteruimte’

  Sommige mensen vinden het fijn zich en toe volledig af te zonderen en een speciale stilteruimte kan daarbij een uitkomst bieden. Zo’n ruimte kan allerlei vormen aannemen: het kan een lege vergaderzaal zijn, maar een kleine kamer waarin mensen zich kunnen terugtrekken om bijvoorbeeld te mediteren is ook al goed.

 1. Zorg voor de juiste technologie

  Printers met lege cartridges, internet dat er continu uitligt, een conference call die weer eens niet werkt: niets is irritanter dan haperende technologie op kantoor. Voorkom ergernis en vertraging door te investeren in de juiste gadgets en software en zorg er bovendien voor dat iedereen goed weet hoe het allemaal werkt (om er optimaal gebruik van te kunnen maken). Geloof ons, het gebruik van de juiste gadgets kan een hoop tijd schelen – en bovendien zorgt het ervoor dat je sneller, efficiënter én milieuvriendelijker kan werken.

 1. Zeg ja tegen groen

  Over milieuvriendelijk gesproken … ook een milieubewust kantoor zorgt wat ons betreft voor een veel fijnere werksfeer. We willen allemaal graag ons steentje bijdragen, toch? Probeer bewuster te printen door kleinere lettertypes te kiezen, dubbelzijdig af te drukken en zoveel mogelijk digitaal te regelen, en neem je eigen koffiemok mee zodat je niet elke keer plastic bekertjes hoeft te gebruiken. Altijd een flesje water bij de had? Investeer in een milieuvriendelijke waterfles en koop liever geen wegwerpbare flesjes meer bij de supermarkt. Het helpt allemaal!

 1. Wees hygiënisch

  ‘Wat het oog niet ziet, wat het hart niet deert’: wat schoonmaken betreft is dat helaas een waarheid als een koe. We negeren (of ontkennen!) maar al te graag hoe vies ons bureau eigenlijk is, en dat terwijl we er elke dag achter zitten. Ook al wordt je kantoor dagelijks schoongemaakt, het hygiënische onderhoud van je bureau en laptop is toch echt je eigen verantwoordelijkheid. Misschien toch weer eens tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak

 1. Haal de natuur in huis

  Planten geven een ruimte al snel een huiselijke, gezellige sfeer, maar wist je dat zo’n stukje groen nog veel meer voordelen heeft? Doordat ze zuurstof uitstoten verbeteren ze de luchtkwaliteit, en volgens verschillende onderzoeken leidt dat weer tot betere concentratie en een hogere productiviteit. Het verzorgen van die plantjes moet echter geen dagtaak worden: deze 5 kantoorplanten zijn onmogelijk te verwaarlozen.

kantoorplant

 1. Niet te warm, niet te koud

  We kennen allemaal dat gevoel waarbij het zo warm is dat het lijkt alsof je niet meer helder na kan denken, maar daartegenover is het ook niet echt lekker werken wanneer je bibberend op je stoel zit. De Universeit van Helsinki deed onderzoek naar de perfecte kantoortemperatuur en kwam erachter dat we op ons productiefst zijn wanneer het tussen de 15 en 25 graden is.

 1. Besteed aandacht aan kleur

  Er is ontzettend veel psychologisch onderzoek gedaan naar de invloed van kleur op ons humeur. Zo wordt rood bijvoorbeeld gezien als motiverend, maar ook als vijandig en agressief. Geel heeft daarentegen een stimulerende werking op het geheugen, maar kan in overmaat wel weer angst opwekken. Het is dus belangrijk om met verschillende kleuren te spelen en nooit te veel van één kleur te gebruiken, tenzij het wit of grijs is; die hebben namelijk als enigen geen psychologische bijwerkingen.

Weet je meer over dit onderwerp? Laat het ons weten via Twitter @NL_Viking!

shutterstock_475886854
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn