Viking Blog

5 tips voor je eerste zakenreis

5 tips voor je eerste zakenreis

Je bent voor het eerst uitgenodigd om je bedrijf te vertegenwoordigen op een zakenreis. Terwijl je nog staat te juichen, realiseer je je dat je geen idee hebt hoe dit soort reizen precies werken. Het succes van een zakenreis zit grotendeels in de voorbereiding, dus zetten we vijf tips op rij om een succes te maken van jouw eerste zakenreis.

1. Een goede ‘handover’

Net als bij een normale vakantie, moet je ook bij een zakenreis ervoor zorgen dat je alles op kantoor goed achterlaat. Ook al beantwoord je waarschijnlijk je email nog, zal er toch iemand je taken over moeten nemen terwijl je op reis bent. Zorg dus dat je geen werk laat liggen bij je vertrek, zodat je ook bij terugkomst gewoon weer door kan met de orde van de dag.

zakenreis2
2. Een goede planning

De kans is groot dat je op je zakenreis vrij veel wil doen, maar niet super veel tijd in je agenda hebt. Het heeft geen zin alles heel kort op elkaar te plannen. Hou rekening met reistijden, en het feit dat je op een nieuwe plek bent. Waarschijnlijk gaat alles net iets langzamer dan normaal, en je wilt niet de hele reis gestrest rondrennen. Geef jezelf dus genoeg tijd om van de ene vergadering naar de andere te komen, zodat je overal uitgerust aankomt.

3. Informeer over gewoontes van het land

In ander landen gelden soms andere gewoontes op de werkvloer. Het laatste wat je wilt is aankomen en meteen een flater slaan omdat je je niet goed geïnformeerd hebt over etiquette. In onze infographic over internationale kantooretiquette vind je alvast wat tips over zakendoen in het buitenland.

4. Bespreek alles goed met het management

Als je eenmaal aankomt op je bestemming, wil je niet elke vijf minuten terug naar kantoor moeten bellen omdat je een second opinion nodig hebt. Zorg dat je beslissingsbevoegdheid voor de belangrijke zaken hebt, zodat je zelfverzekerd en met steun van je bedrijf beslissingen kunt maken.

zakenreis1

5. Denk goed na over de dresscode

Zelfs als de dresscode bij het bedrijf van je bestemming exact hetzelfde is als je eigen onderneming, is het alsnog handig het iets veiliger te spelen. Smart casual kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden, maar als je het zakelijk houdt zal je nooit iemand voor het hoofd stoten. Denk er ook goed aan dat je zakelijke maar toch comfortabele schoenen bij je hebt.

 

Welke tips heb jij voor een eerste zakenreis? Laat het ons weten via Twitter @NL_Viking.

 

 

zakenreis1 Zorg dus dat je geen werk laat liggen bij je vertrek, zodat je ook bij terugkomst gewoon weer door kan met de orde van de dag.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn