Viking Blog

15 HACKS VOOR EEN STRESSVRIJE WERKOMGEVING

15 HACKS VOOR EEN STRESSVRIJE WERKOMGEVING

shutterstock_215948584Heb jij het gevoel dat je het altijd druk hebt op werk? Geeft je baan je een gehaast gevoel? Of leef je voor de weekenden? Lees dan onze 15 simpele hacks om een stressvrije werkomgeving te creëren op kantoor. Want met een kalme en rustige werkomgeving, zul je zien dat de werkdruk ook zal verminderen.

Fase 1: De werkomgeving

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Hetzelfde geldt voor je kantoor! Als je bureau niet op orde is, zal elke taak zwaarder aanvoelen. Je kan uiteraard niet het hele kantoor aanpassen naar je wensen, maar je kan wel kleine aanpassingen maken in jouw eigen werkomgeving. Dus voordat je begint aan een stressvrije dag moet je eerst voor een stressvrij bureau zorgen. Tijd voor hack 1 tot 5:

Zorg voor wat plantjes – Planten zijn de ultieme kantooraccessoire. Ze zorgen niet alleen voor schonere lucht, maar kunnen ook de productiviteit verhogen en stress verlagen. In dit artikel vind je meer informatie over de meest geschiktste plantjes voor op kantoor.

Standing desk – Acht uur achter elkaar zitten is niet alleen ongezond voor je rug. De onderuitgezakte houding kan ook je concentratie en productiviteit verminderen. Bespreek dus met je baas of er mogelijkheden bestaan om een in hoogte verstelbaar bureau aan te schaffen. Wellicht kan je met je team een bureau delen, en kan iedereen het standing desk een aantal uur per week gebruiken.

Opgeruimd staat netjes – Dit is een inkoppertje. Een bureau vol met losse notities, lege verpakkingen en koffiekopjes zorgt natuurlijk niet voor een rustig hoofd. Ruim je bureau dus op aan het einde van elke dag.

Natuurlijk licht – Het blauwe licht van lampen kan voor allerlei kwaaltjes zorgen, van hoofdpijn en slapeloosheid tot oogklachten en depressie. Doe dus altijd het licht uit als er voldoende natuurlijk licht door de ramen schijnt. En vraag om een bureau bij ramen, als dit mogelijk is.

Dim je scherm – Het blauwe licht zit ook in je computerscherm. Dim je scherm dus en verander de achtergrondkleur van je mail naar een donkere kleur. Zo heb je minder last van het blauwe licht als je de hele dag naar een computerscherm staart.

Fase 2: op timaliseer je pauzes

shutterstock_303269366

Veel mensen maken geen optimaal gebruik van hun pauzes. Achter je bureau eten, terwijl je een beetje op het internet surft, zorgt niet voor optimale ontspanning. En het zorgt al helemaal niet voor meer productiviteit. Optimaliseer dus je pauzes met de volgende vijf pauze hacks:

Yoga – Geef je lichaam de ultieme ontspanning door eens per week een yogales te volgen tijdens je lunchpauze. Veel yoga studios bieden lessen aan tijdens lunchuren. Daarnaast hebben sommige yogaleraren de optie om naar jouw kantoor te gaan om jouw en je collega’s een les in de vergaderruimte te geven.

Mediteren – Nog makkelijker dan yoga is meditatie. Download een app (of gebruik je timer) en mediteer 10 minuten tijdens je lunchpauze.

(Hard)lopen – Een andere goede ontspanningsmogelijkheid is hardlopen of wandelen. Als je eerst een halfuur eet, kun je daarna samen met je collega’s een rondje gaan lopen buiten. Frisse lucht en zonlicht zorgen ervoor dat je daarna weer een aantal uur kan knallen.

Drink meer – We weten allemaal dat voldoende water drinken allerlei gezonheidsvoordelen heeft. Maar het kan je ook helpen wat vaker van je bureau op te staan en je lichaam te bewegen. En die extra plasbeurten zorgen ook voor gestrekte beentjes.

Strekoefeningen – Over rekken en strekken gesproken. Om de 30 minuten is het goed om even een mini-pauze bij je bureau in te lassen. Doe een aantal nekoefeningen en rol je polsen een aantal keer om. Kost nog geen minuut, maar kan je stress wel meteen verlagen.

Met de bovenstaande tips zorg je gemakkelijk voor een stressvrije werkomgeving. En met een rustig achtergrondmuziekje en een ijzersterke focus kom je zo zonder zorgen een drukke dag door.
Heb jij nog meer tips om een oase van rust te creëren op werk? Laat het ons weten via Twitter op: @NL_Viking

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn